Zelené potraviny jsou ve světě známé pod názvem green food a představují přírodní zdroj lidskému organismu prospěšných látek. Jsou zdrojem energie, vitamínů, antioxidantů a dalších, které pomáhají při detoxikaci organismu, zabraňují předčasnému stárnutí a podporují imunitní systém.
Do skupiny green food můžeme zařadit velké množství nejrůznějších rostlin, vlajkovými zástupci jsou chlorella a mladý ječmen. Dále sem patří pšenice, vojtěška, spirelina, mořské řasy, nopál, matcha tea, moringa olejodárná, kelp, tekutý chlorofyl a také zelenina – špenát, pažitka, mangold, červená řepa, salát a zástupci košťálové zeleniny. Protože se jejich kvalita různí, nakupujte je v bezpečných a prověřených prodejnách, například na https://www.nakliceno.cz/zelene-potraviny/.
A co je na této skupině potravin tak zvláštního, že přes nepříliš dobrou chuť přitahuje tolik lidí? Jsou to především její účinky, kterých je nespočet. Tak například:
- podporují činnost všech orgánů a upravování funkcí těla k normálu,
- zdroj kyseliny listové a chlorofylu,
- detoxikují organismus,
- podporují imunitní systém a také působí jako prevence proti chřipce a nachlazení,
- zdroj energie,
- zdroj antioxidantů a adaptogenů působícím proti předčasnému stárnutí, čímž zároveň podporují dlouhověkost,
- podporují střevní mikrobiotu,
- podporují metabolismus a slouží jako prevence proti jeho poruchám,
- podporují mozkové funkce,
- mnoho dalších podle zvolené potraviny.
Zelené potraviny pomáhají vyživovat buňky celého organismu, čímž je nasytí a pročistí zároveň. Tím se zároveň prodlužuje biologický věk. Ten se liší od toho chronologického, který je udáván datem narození. Reálný věk je ovšem určen tím biologickým, který vyjadřuje celkové opotřebení organismu. A právě tento věk neboli pocit, na kolik let se cítíme, ovlivňuje konzumace těchto potravin.